dissabte, 27 de febrer del 2010

Atureu les patents de programari


Com molts i moltes de vosaltres ja sabeu, els lobbies pro-patents de les grans empreses i corporacions lluiten per instal·lar a tota Europa un sistema de patents de programari semblant al dels Estats Units. Malgrat que la Unió Europea ja ha reiterat el seu rebuig a aquest sistema de gestió de drets sobre el programari, el gran poder de pressió que exerceixen les multinacionals sobre la vida política és molt important i això ha provocat que, una vegada més i preocupats per aquesta situació, ciutadanes, ciutadans, empreses i associacions de tota Europa s'organitzin amb la ferma intenció d'aturar l'embranzida pro-patents.

Les patents del programari funcionen a nivell legal de forma molt semblant a com funcionen en àmbits industrials, tot i que existeixen algunes diferències molt importants. Per exemple, així com en àmbits industrials cal que el producte a patentar aporti una vertadera innovació, en l'àmbit del programari s'admeten qualsevol tipus de patents. Però el vertader perill que suposen és que afegint les patents a la protecció "copyright" de que disposen ara, es converteix el món de la programació i producció de programari en un malson ple d'entrebancs legals, on només les grans empreses multinacionals tenen possibilitats d'èxit. Cal tenir en compte que les patents poden ser útils per a protegir processos industrials, però ja existeixen proteccions per a protegir les idees.

Existeixen multitud d'estudis que expliquen els efectes negatius d'aplicar una protecció de tipus patent sobre el programari. La majoria fan constar el problemes legals que s'afegeixen a la programació, la qual encariria força els productes i els faria de menor qualitat, convertint la tasca de programar en una mena de camp de mines on mai no saps quan empraràs una idea que ha estat patentada i, per tant, seràs denunciat per un altre. Als Estats Units, grans multinacionals com Oracle, IBM, Microsoft, SCO, etc., han tingut i mantenen tota casta de litigis legals en relació a la violació de patents. En moltes ocasions aquests litigis suposen pagaments multimilionaris. També existeixen empreses que "compren" patents i es dediquen a denunciar suposades violacions de les seves patents, sense produir res en absolut. Està clar que allà les patents suposen un fre a la innovació, exactament el contrari que es pretenia quan es va crear el sistema de patents.

O sigui, un fracàs absolut. Esperem que a Europa puguem aprendre d'aquestes errades.

I si us preocupa el problema, no dubteu a signar la petició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada